29.05. – 2.06.2023 r.
Poniedziałek :
Duszony mięsno-warzywny sos bolognese, makaron spaghetti pełnoziarnisty 170g
(Świeżo mielone mięso z szynki wieprzowej 100g, koncentrat pomidorowy 30% 40g, passata pomidorowa 70g, marchew 20g, cebula 15g, makaron z mąki pełnoziarnistej 150g, sól, pieprz, oregano 1g, zioła prowansalskie 2g)
Kcal.: 203,49 Białko: 10,19g, Tłuszcze: 8,57g, Węglowodany: 25,85g
Wtorek:
Pulpety w sosie koperkowym 100g, kasza jęczmienna 150g, mizeria 100g
(Mięso świeżo mielone z szynki wieprzowej 80g, sól, pieprz, 50g, woda 350g, koperek 30g, jogurt 25g, cebula 10g, kasza jęczmienna 120g, mąka pszenna 15g, ogórek świeży 60g, jogurt 50g, sól, pieprz)
kcal: 471,5 Białko; 52,99 Tłuszcz: 60,26 Węglowodany: 114,5
Środa:
Naleśniki z dżemem i serem 400g
(Mąka pszenna 150g, jajo 50g, mleko 50g, proszek do pieczenia 5g, woda gazowana 80g, ser biały 70g, jogurt naturalny 40g, dżem niskosłodzony truskawkowy 60g, jabłko 80g)
Kcal: 505, Białko: 23,5, Tłuszcz: 15,6 Węglowodany: 79,5g
Czwartek:
Duszony filet drobiowy w sosie własnym, kopytka, surówka marchwi i jabłka 400g
(Filet drobiowy 80g, cebula 10g, sól, pieprz, mąka pszenna 20g, jogurt 20g, musztarda 15g, ziemniaki 100g, skrobia ziemniaczana 30g, jajo 45g, marchew 80g, jabłko 40g, masło roślinne 20g, olej 25g)
Kcal:480 Białko: 27,1g Tłuszcz: 12,7g Weglowodany: 67,9g
Piątek:
Kotlety rybne 90g, ziemniaki 200g, surówka z kiszonej kapusty150g (miruna świeżo mielona 75g, ziemniaki 45g, bułka tarta 10g, jajo 95g, mleko 30g, koperek 5g, sól, pieprz, ziemniaki 200g, kiszona kapusta 90g, marchewka 30g, cebula 20g, olej 45g, jabłko 15g)
Kcal: 509,1 Białko: 13,5g Tłuszcze: 29,8g Węglowodany: 43,5g
Do przygotowania potraw używamy naturalnych składników i przypraw. Sól używana jest tylko w procesie produkcji, w ilości nie więcej niż 3g dziennie.